Węglowodany w żywieniu człowieka

W naszej diecie odgrywają istotną rolę, gdyż to właśnie one dają nam porządną dawkę energii. Węglowodany w żywieniu człowieka są ważne właśnie dlatego, że pozwalają mu na zaspokojenie potrzeb energetycznych. Bardzo duże znaczenie ma tu glukoza, z której tak chętnie korzysta ludzki mózg oraz liczne tkanki. Potrzebują jej zarówno komórki krwi oraz jelita, niezbędna jest również takim narządom, jak serce. Skóra i mięśnie również bez glukozy obejść się nie mogą. To właśnie glukoza jest najważniejszym źródłem energii dla ludzkiego organizmu, gdy zaś jej poziom zbytnio spada – wyraźnie odczuwamy ten niedobór. W takich sytuacjach organizm sam zaczyna wytwarzać pewne ilości glukozy. Może do tego wykorzystać zarówno glikogen, jak i inne związki chemiczne (aminokwasy).

Aż 60% energii, którą dostarczamy każdego dnia do naszych organizmów, pochodzi właśnie z węglowodanów. To odpowiednia ilość, tym bardziej, że nadmiary węglowodanów nie magazynują się aż tak drastycznie jak tłuszcze. Nie oznacza to jednak że można zrezygnować z kontrolowania ilości węglowodanów w swej codziennej diecie.
Ważne jest odpowiednie rozłożenie codziennej porcji węglowodanów w czasie. Pozwala to uniknąć problemu związanego z nadmiarem glukozy we krwi po posiłkach, co z czasem może prowadzić do sytuacji, w której tkanki stają się niewrażliwe na insulinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *