Dieta paleo

 

Zyskująca coraz większą popularność, ale i budząca kontrowersje dieta paleo to według jej zwolenników sposób na utrzymanie zdrowia i sprawności, a nie tylko na zrzucenie wagi. Osoby, które ją wybierają, nie wyznaczają sobie określonego czasu i założonej liczby kilogramów mniej – gdy zauważają, że im służy, pozostają jej wierni na stałe. Kuchnia paleo wykorzystuje produkty, do jakich mieliby dostęp nasi przodkowie, ale nie znaczy to jedzenia surowego mięsa. Dieta paleo to dieta eliminacyjna – czyli wykluczająca określone grupy produktów. W tym wypadku zboża, nabiał, rafinowany cukier, żywność wysokoprzetworzoną, w skrajnych wersjach całkowicie kawę, herbatę i kakao. Założeniem diety paleo jest jedzenie jak najbardziej naturalne, często z wykorzystaniem superfoods takich jak nasiona chia czy jagody goi. Podstawę diety stanowią warzywa i owoce oraz mięso – nieprzetworzone, jeśli to możliwe z ekologicznych hodowli. Pomysłowa kuchnia paleo pozwala z wykorzystaniem dozwolonych składników przygotować pyszne desery i zaskakująco urozmaicone posiłki. Na zastosowanie diety paleo decydują się często osoby z chorobami autoimmunologicznymi i dolegliwościami nieznanego pochodzenia, jak migreny i bóle czy kłopoty z trawieniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *